Szanowni Klienci!!! W dniach od 1 do 31 sierpnia 2017 roku w związku z przerwą urlopową księgarnia będzie nieczynna. Wszystkie złożone w tym czasie zamówienia będą realizowane w miesiącu wrześniu.
Ważne: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu.
Jeżeli nie blokujesz plików cookies, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Możesz samodzielnie zarządzać cookies zmieniając odpowiednio ustawienia Twojej przeglądarki.
Książka kucharska: ponad dwieście przepisów na sosy – i odpowiednie do nich potrawy - które urozmaicą każdą kuchnię! Od najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu, przez klasyczne, jak sos beszamelowy czy holenderski, po te najbardziej wyrafinowane. Od aromatycznych dressingów ziołowych po słodkie sosy deserowe. Do makaronów, warzyw, mięs, ryb i ciast
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa – od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; s
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństw
Niniejsze opracowanie jest pozycją skierowana do osób, które stoją u progu cyklu edukacyjnego, mającego w swym programie zagadnienia związane z gastronomią, ze szczególnym uwzględnieniem jej przejawów w hotelarstwie.Podręcznik ma na celu zaprezentować podstawy funkcjonowania gastronomii hotelowej w świetle wspólczesnych tendencji.
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: * zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; * rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metab
Celem monografii "Funkcjonowanie przedsiębiorstwa hotelarskiego" było dostarczenie podstawowej wiedzy dotyczącej problematyki funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego. Zamierzeniem autorów było skierowanie publikacji do szerokiego grona odbiorców zainteresowanych teoria oraz praktyką funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego. Monografia polecana jest studentom kierunku turystyka i rek
Książka stanowi kompendium wiedzy dotyczącej gastronomii. Zawiera on: historię gastronomii w Polsce i na świecie, podstawowe pojęcia stosowane w gastronomii, opis produktu gastronomicznego, prezentację produktu gastronomicznego od strony jego atrakcyjności w turystyce, wybrane organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne, rolę informacji i promocji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej g
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralny
Problematykę współczesnej turystyki i rekreacji można przedstawiać w różnych obszarach tematycznych. Ze względu na swoją złożoność i zasięg nie sposób nie zauważyć, że oddziałuje ona na środowisko zarówno społeczne, jak i przyrodnicze.Jednym z ważnych aspektów poszukiwanym przez turystów jest możliwość wypoczynku w środowisku odmiennym od warunków życia i pracy w mieście, możliwość bezpośredn
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i bio
„Encyklopedia alkoholi” to pozycja
uniwersalna. Z pewnością zainteresuje wielu
czytelników. Nie tylko koneserów, ale również
początkujących smakoszy szlachetnych
trunków. To poszerzona, zaktualizowana
oraz uzupełniona bogatym materiałem
fotograficznym kontynuacja „Leksykonu
alkoholi” tego samego autora, wydanego
w 2003 roku przez Wydawnictwo Prószyński
i S-ka. Nakł
Słownik jest przeznaczony dla wszystkich, którzy pracują lub zamierzają pracować za granicą w sektorze gastronomicznym, pubach, restauracjach, kawiarniach, stołówkach itp. Szczególnie przydatny będzie w krajach, w których język angielski jest językiem urzędowym lub jest szeroko używany (np. Wielka Brytania, Irlandia, Holandia, Norwegia, Szwecja, Finlandia, Islandia, Niemcy i inne). Ze słownik
Tradycja domowego wyrobu wina w Polsce jest bardzo długa. Pielęgnowana i udoskonalana przez wiele lat, dziś na nowo przeżywa czasy świetności. Dzięki dostępności półproduktów, narzędzi oraz wielu sprawdzonych receptur często przekształca się w wyszukane hobby. Prezentowana książka przeprowadzi Czytelnika przez proces wytwarzania domowego wina. Wskazówki i szczegółowe opisy pomogą stać się spe
Jaglany detoks stał się bestsellerem! Bo działa! • Chciałbyś żyć aktywnie, a nie wiesz, od czego zacząć? • Biegasz amatorsko, ale czujesz, że stać cię na więcej? • Uprawiasz sport wyczynowo, ale chcesz poprawić wyniki? Dzięki tej książce dowiesz się, jak zacząć swoją przygodę z bieganiem. Znajdziesz tu niezbędnik detoksu biegacza, gotowe plany i harmonogramy detoksu, a także pyszne przepisy z
Program profilaktyki otyłości powstał z myślą o społeczeństwie polskim, którego coraz większym problemem staje się otyłość i schorzenia z nią związane. W szpitalach znajduje się coraz więcej osób w zróżnicowanym wieku cierpiących z powodu chorób cywilizacyjnych. Dokuczają im m.in. cukrzyca, miażdżyca, zwyrodnienia stawów i kręgosłupa, nadciśnienie tętnicze. Za tym wszystkim stoi główna przyczyna o
BROMATOLOGIA - ZARYS NAUKI O ŻYWNOŚCI l ŻYWIENIU Jest to nowoczesny, przejrzysty podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe stadniki odżywcze, witaminy i stadniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie - Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia - Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami
W tomie 2 omówiono: - składniki wpływające na reologiczne cechy żywności; - rolę rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy; - nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; - alergeny, toksyny, mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; - właściwości, funkcje i zasady stosowania dodatków do żywności; - chemiczne właściwości i działanie suplementów diety; - techniki i zasady przeprowad
Trzytygodniowy plan oczyszczania organizmu, krok po kroku
Prosty, przystępny program kompleksowego oczyszczania organizmu. Z tego poradnika dowiesz się wszystkiego, co potrzebne, by świetnie wyglądać i czuć się wspaniale. Pomoże ci on odmienić życie i tchnąć w nie energię! Efekty przerosną twoje najśmielsze oczekiwania!
W większości książek poświęconych oczyszczaniu organizmu, nacisk kładziony j
Dieta może być... słodka! Trudno uwierzyć? Spróbuj zatem fit przysmaków sióstr Bukowskich.W książce Słodko-Zdrowe znajdziesz:- ponad 80 przepisów na każdą okazję, m.in.: śniadaniowe, bezglutenowe, wegańskie, bożonarodzeniowe, wielkanocne- potężną dawkę informacji - jak wejść na nową (zdrową) drogę życia, jak z niej nie zboczyć, jak radzić sobie z pokusami i jak dawać sobie radę, kiedy podwinie si
Szczupli, sprawni i zdrowi! Ta książka powinna znaleźć się w biblioteczce wszystkich tych, których marzeniem jest szczupła sylwetka. Nasze diety pomogą w szybkim pozbyciu się zbędnych kilogramów i długotrwałym utrzymaniu pożądanej wagi. A na dodatek zadbają o twoje zdrowie i urodę. Do wyboru przedstawiamy 100 diet od A jak adwent do Ż jak żelazo. Dla ułatwienia wyboru każda dieta została krótko sc
Podręcznik do nowej podstawy programowej przeznaczony do nauki zawodu technik hotelarstwa w zakresie kwalifikacji T.12. "Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie". Dopuszczony do użytku szkolnego.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, cztery 5-dniowe plany diety opartej w całości na: kaszy jaglanej, gryczanej, jęczmiennej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów: Anna Kowalczyk
Granat- sposobem na zdrowe życie - chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych, wyśmienicie smakuje.
Owoc granatu, nazywany także rajskim owocem, jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców leczniczych.
Hotele Hostele Gastronomia 2009
Zasady opodatkowania.
Adresowana do podmiotów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i hotelarskich.
Książka Poradnik zasad higieny zawiera najnowsze wiadomości umożliwiające uzyskanie kwalifikacji (egzamin, zaświadczenie PIS) wymaganych dla osób biorących udział w procesie produkcji, obrocie środkami spożywczymi, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami. Tematyka - Bezpieczeństwo i jakość zdrowotna żywności w świetle przepisów krajowych i regulacji Unii Europejskiej -
365 smaków dla naszych dzieciaków to kolejny poradnik z serii 365 cieszącej się ogromnym uznaniem wśród rodziców. Tym razem autorki przedstawiają ciekawe przepisy na nieskomplikowane i zdrowe dania, nie zapominając przy tym o zasadach zdrowego żywienia i regułach dobrego wychowania, obowiązujących przy stole. Pokazują, jak w prosty sposób, zachowując konwencję zabawy, nauczyć dziecko świadomego wy
"Rozsądna dieta, dzięki której autorka poradnika i jej córka zrzuciły łącznie 150 kilogramów!
Sekret polega na skrupulatnym liczeniu kalorii – zrób to tak, by przyjmować ich dokładnie tyle, ile jesteś w stanie spalić. Zabierz tę książkę na zakupy, a przekonasz się, jak łatwo małymi krokami zmienić swój jadłospis na zdrowszy – a przy tym nie mniej smaczny od dotychczasowego!
Piewsza
Wszystkim, pragnącym zasmakować wyśmienitych ciast i ciasteczek, polecam najnowsze przepisy siostry Anastazji i życzę udanej krzątaniny przy ich pieczeniu. Wiernym smakoszom jej ciast życzę, aby z trudnością szło im odrywanie się od tych pyszności. Niech nabierają wprawy w ich przyrządzaniu, pieczeniu i podawaniu. (fragment Wstępu ks. Stanisław Groń SJ)